Šťavnatý čerešňový perník

Šťavnatý čerešňový perník

Potrebujeme:

  • 400 g múka polohrubá
  • 200 g cukor práškový
  • 1 bal. prášok do pečiva
  • 1 KL sódabikarbóna
  • 3 PL kakao
  • 1 PL perníkové korenie
  • 500 ml mlieko
  • 2 vajcia
  • 200 ml olej

Čerešňový sirup:

  • 500 g čerešne
  • 6 PL cukor kryštálový
  • 1 ks pomaranč
  • 100 ml voda
  • 2 PL rum

Postup:

Čerešne odkôstkujeme, pridáme cukor, pomarančovú kôru šťavu z celého pomaranča a vodu. Všetko spolu privedieme k varu a povaríme asi 5 minút. Šťavu scedíme a primiešame rum.

Z povarených čerešní odoberieme kúsky pomarančovej kôry a necháme ich vychladnúť.

Do misy dáme suché suroviny, premiešame a prilejeme mlieko, olej, celé vajcia. Všetko spolu dobre vymiešame a nakoniec pridáme aj polovicu scedených čerešní.

Cesto prelejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme na 200°C 20 až 25 minút.

Ešte horúci koláčik rovnomerne zalejeme sirupom a na vrch rozložíme zvyšné povarené čerešne (príp. rozmixované).