Šťavnatý čerešňový perník
Potrebujeme:
- 400 g múka polohrubá
- 200 g cukor práškový
- 1 bal. prášok do pečiva
- 1 KL sódabikarbóna
- 3 PL kakao
- 1 PL perníkové korenie
- 500 ml mlieko
- 2 vajcia
- 200 ml olej
Čerešňový sirup:
- 500 g čerešne
- 6 PL cukor kryštálový
- 1 ks pomaranč
- 100 ml voda
- 2 PL rum
Postup:
Čerešne odkôstkujeme, pridáme cukor, pomarančovú kôru šťavu z celého pomaranča a vodu. Všetko spolu privedieme k varu a povaríme asi 5 minút. Šťavu scedíme a primiešame rum.
Z povarených čerešní odoberieme kúsky pomarančovej kôry a necháme ich vychladnúť.
Do misy dáme suché suroviny, premiešame a prilejeme mlieko, olej, celé vajcia. Všetko spolu dobre vymiešame a nakoniec pridáme aj polovicu scedených čerešní.
Cesto prelejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme na 200°C 20 až 25 minút.
Ešte horúci koláčik rovnomerne zalejeme sirupom a na vrch rozložíme zvyšné povarené čerešne (príp. rozmixované).