Dobrý ježko prináša kvalitné slovenské  letné ovocie

V našich obchodoch sa často stretávame s kvalitným slovenským ovocím, ktoré nesie logo Dobrého ježka. Jar priniesla najskôr jahody a potom čerešne, teraz sa naplno rozbieha sezóna rôznorodého letného ovocia. Do obchodov a k spotrebiteľom prichádza od pestovateľov z viacerých regiónov Slovenska.

Pestovatelia, ktorí na trh dodávajú ovocie pod značkou Dobrý ježko, sú združení v Ovocinárskom družstve Bonum. Už viac než dve desaťročia spája okolo dvadsiatky slovenských producentov, ktorí pestujú kvalitné a zdravé ovocie a zabezpečuje jeho odbyt smerom k slovenskému obchodu aj zahraničným trhom.

Bonum na ovocinárskej mape Slovenska

Pozoruhodné je už rozmiestnenie jeho členov na mape Slovenska, kde prázdny nezostáva takmer žiadny významnejší region – veď každý má svoje prednosti pri pestovaní toho či iného druhu ovocia. Na juhozápade v Dunajskej Lužnej nájdeme spoločnosť Boni Fructi, ktorá obchodne zastupuje členov Ovocinárskeho družstva Bonum a je vybavená modernými technológiami pre skladovanie,  triedenie, balenie a distribúciu ovocia. O čosi severnejšie vo Veselom pri Piešťanoch má sídlo ďalší významný člen družstva, spoločnosť Plantex. Bioplant zasa sídli v dedinke Ostratice medzi Partizánskym a Bánovcami nad Bebravou.

Mimoriadne úrodné je údolie rieky Žitavy a bokom nezostáva východ Slovenska, vo Vyšnom Tvarožci pri Bardejove je rodiná firma VIMMA, známa najmä skvelými čučoriedkami v bio kvalite…Spomenúť by si samozrejme zaslúžili aj ďalší. Členovia ovocinárskeho družstva Bonum  pôsobia najmä na Žitnom ostrove, na hornej Nitre i na Považí, na úbočiach Tribeču či v údolí rieky Žitavy… Všade tam je základňa pre produkciu viacerých druhov kvalitného slovenského ovocia.

Začína sa to už zjari voňavými jahodami, pokračuje čoraz obľúbenejším drobným ovocím, z ktorého sa stále viac presadzujú čučoriedky ako predstaviteľ nielen veľmi chutných, ale aj mimoriadne zdravých potravín známych ako superfoods. Okrem tradičných spôsobov sa pestujú tiež hydroponicky.

 S nástupom leta prišli maliny a ríbezle, ich vrchol je však už tiež za nami.  Keď končia čerešne, nastupuje ďalšie kôstkové ovocie – marhule, broskyne či nektarinky. A už tiež už v lete prichádzajú hrušky a slivky, tradičné ovocie, ktoré zažíva svoju obrodu. Neďaleko dedinky Branovo v údolí Žitavy pestujú špeciálne a veľké odrody sliviek. Majú tradičnú chuť, sú veľké, s mäsitou dužinou a hodia sa na priamu konzumáciu, ale aj do koláčov, na tradičný lekvár či iné dobrôtky.

Všetko pre najvyššu kvalitu

Už v lete prichádza tiež čas hrušiek, ktoré pestujú na 25 hektároch, z toho významná časť je v okolí Dunajskej Lužnej. Osobitne spomeňme Q Tee® – Celina PVR , čo je nová odroda hrušky s krásnym, červeným líčkom. Má veľmi jemnú dužinu a lahodnú  chuť. Podčiarknime, že na Slovensku túto špičkovú odrodu môžeme nájsť výlučne pod značkou Dobrý ježko.  Dodáva sa pod značkou Q Tee s privlastkom od Dobrého ježka a takto ju pozná obchod aj spotrebitelia.

Pre jej zber je ideálny čas koncom júla. Zberové okno pre hrušky Q Tee trvá iba tri dni.  Len obratá v tomto krátkom časovom intervale má tú správnu chuť a zároveň aj dobrú trvanlivosť. A keďže práve to chce Dobrý ježko dosiahnuť ovocinári v Dunajskej Lužnej nasadili všetky sily, aby využili toto ideálne zberové okno.

Toto je iba jeden z mohých príkladov, čo všetko treba urobiť  a aj robia členovia Ovocinárskeho družstva Bonum, aby vypestovali  a na trh a k spotrebiteľom dodali slovenské ovocie čo najvyššej kvality. Čas čerešní je síce už za nami, ale stojí napríklad za pripomenutie, že najmä v druhej polovici júna výdatné dažde ohrozovali dozrievajúce čerešne a ríbezle, ktoré boli náchylné na praskanie plodov. To ich znehodnocuje a následne prináša hnilobu.  Situácia si vyžadovala veľmi rýchlu reakciu. Po výdatných dažďoch bolo nutné sady vysušiť vrtuľníkom alebo výkonnými fénmi ťahanými traktormi. Samozrejme tieto a ďalšie kroky výrazne zvyšujú náklady produkcie, pre Dobrého ježka je však kľúčové, aby kvalita ovocia bola čo  najlepšia.

Podobne to platí pre obľúbené marhule. Napriek silným jarným mrazom priniesli niektoré marhuľové sady slušnú úrodu. Stalo sa to zásluhou obetavosti a bezsenným nociam ovocinárov, ktorí starostlivo vykonávali protimrazové opatrenia. Vďaka nim si teraz môžeme vychutnať toto chuťovo a výživovo jedinečné ovocie.

S vrcholiacim letom sa začína už aj zber skorých odrôd jabĺk. Je to  najmä Early Gold, prvá letná odroda, ktorú Dobrý ježko začína zbierať od  polovice júla. Ale veľký čas jabĺk, ikonického ovocia, ktoré najviac preslávilo Dobrého ježka, prichádza s jeseňou a samozrejme sa tomu budeme venovať. Veď jablká toto ovocinárske zoskupenie pestuje na rozlohe až 500 hektárov a ročná produkcia predstavuje úctyhodých 24 tisíc ton…

Dovtedy si od Dobrého ježka a ovocinárov z družstva Bonum vychutnávajme kvalitné slovenské letné ovocie…